Nur Arisha Jessenia

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

"Berikan anak-anak pelukan setiap hari – terdapat kajian yang menyatakan bahawa anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yang lebih kuat berbanding anak yang jarang dipeluk. Apabila anak-anak dipeluk,mereka akan sedar bahawa ibu bapa sayangkannya. Anak-anak juga akan tahu bahawa ibu bapa sentiasa menjadi penyokong mereka"

About Me

My photo
A Wife? Mother? Lover? Career woman? Counselor? Bionic Women? 'Tiger'? It's all me....

I can be as cool as ICE and as fierce as LION. I can be a very LOVING person and I can be the person that you HATE most.

I can be your BEST FRIEND, and also I can be you 'BEST' ENEMY.

My hubby always said to me "If you said you want sumthing, it means YOU REALLY WANNA HAVE IT!"

Well,thats what I am :))

Sunday, May 1, 2011

Ikan Baung Masak Lemak Cili Api

Pemilik/pencipta resepi : Iera Ariza
Hidangan : 3-4 orang

Bahan-bahan :

3-4 ekor Ikan Baung (saiz sederhana)
2 mangkuk santan (sederhana pekat)
2 biji kunyit hidup(sepanjang ibu jari)
15 biji cili padi (sebaiknya warna merah-boleh ditambah/dikurangkan mengikut tahap kepedasan)
1 sudu kecil serbuk kunyit
3-4 batang serai
2-3 keping asam keping (bergantung saiz)
1 ikat kecil daun kesum
2 biji limau nipis
Garam

Cara membuatnya :
- Basuh ikan baung dengan air asam jawa + limau nipis untuk buang hanyir ikan. Rendam seketika. Kemudian bilas dengan air bersih.
- Tumbuk cili api + kunyit hidup hingga lumat.
- Titikkan/tumbuk dan pecahkan sedikit serai.
- Masukkan santan + bahan yang ditumbuk + serai (dititik) + serbuk kunyit + asam keping + garam ke dalam periuk.
- Masak hingga mendidih menggunakan api perlahan. Sentiasa kacau untuk elakkan santan pecah.
- Masukkan ikan baung, satu demi satu.
- Ratakan kuah dengan ikan.
- Biarkan masak dan mendidih untuk 10-15 minit.
- Masukkan daun kesum. Biarkan 2-3 minit.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

**Tips :
- Jangan kacau kuah menggunakan senduk. Sebaliknya, angkat periuk sedikit, dan goyang-goyangkan supaya kuah rata dan mesra dengan ikan.
- Jangan masak ikan terlalu lama untuk mengelakkan ikan hancur. Untuk ikan bersaiz kecil, kurangkan masa mendidih/memasak selepas ikan dimasukkan ke dalam periuk.

Komen hubby : " Errmmm...memang terbaeeeekkkkkkk....."

2 comments:

  1. request kt kg nnt kak long masak...errmmmmm...mmg terbaek....

    p/s : baek punyer......=)

    ReplyDelete
  2. Muahahaha..kalau kat lenggong mahu satu kawah kena masak baru cukup...kuikuikui...

    ReplyDelete

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Koleksi Resepi

Semua resepi kat bawah nie aku dah buat ujikaji, dah cuba masak dan dah rasa kesedapannya. Yang penting, resepi kat bawah nie sume yang mendapat pujian hubby :)) Kalau korang nak cuba, jom share sama-sama. Apalagi....

Say HELLO to My Princess, Nur Arisha Jessenia aka Acha

Say HELLO to My Princess, Nur Arisha Jessenia aka Acha
Aku ibarat pensil di atas kanvas...
Yang membentuk dan mewarnai kehidupan anakku....

Cuti-cuti Malaysia
Daisypath Vacation tickers