Nur Arisha Jessenia

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

"Berikan anak-anak pelukan setiap hari – terdapat kajian yang menyatakan bahawa anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yang lebih kuat berbanding anak yang jarang dipeluk. Apabila anak-anak dipeluk,mereka akan sedar bahawa ibu bapa sayangkannya. Anak-anak juga akan tahu bahawa ibu bapa sentiasa menjadi penyokong mereka"

About Me

My photo
A Wife? Mother? Lover? Career woman? Counselor? Bionic Women? 'Tiger'? It's all me....

I can be as cool as ICE and as fierce as LION. I can be a very LOVING person and I can be the person that you HATE most.

I can be your BEST FRIEND, and also I can be you 'BEST' ENEMY.

My hubby always said to me "If you said you want sumthing, it means YOU REALLY WANNA HAVE IT!"

Well,thats what I am :))

Sunday, May 1, 2011

Ikan Siakap Pengantin Baru

Pemilik/pencipta : Nelly (Cik Biru Laut)
Hidangan : 3-4 orang

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (saiz sederhana)
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili boh (boleh lebih kalau nak lebih pedas)
Sedikit cili padi (ikut tahap kepedasan masing-masing)
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit minyak masak untuk menggoreng
Sedikit garam
Sedikit gula
Nenas dalam tin  (seeloknya Ayam Brand)

Cara membuatnya: 
- Lumurkan garam + kunyit pada ikan siakap. Biarkan selama 15 minit.
- Panaskan minyak. Bila sudah panas, masukkan ikan siakap tadi. Goreng dalam minyak yang banyak.
- Bila dah agak garing, angkat.
- Keluarkan minyak daripada dalam kuali tadi dan tinggalkan sedikit sahaja minyak di dalamnya.
- Kisar bawang putih + bawang besar.
- Panaskan kembali minyak goreng ikan tadi.
- Tumis cili boh sehingga agak garing.
- Bila dah cukup garing, masukkan bahan yg dikisar tadi.
- Masukkan air sedikit.
- Masukkan garam + gula secukup rasa.
- Masukkan cili padi + nenas + sos cili + sos tomato.
- Kacau dan rasa masin manisnya.
- Dah cukup rasanya, tuangkan kuah ke atas siakap goreng tadi.
- Sedia untuk dihidangkan.

Tips:
- Hadkan penggunaan sos untuk mengelakkan masakan jadi ikan siakap masak sos. Cukup sekadar untuk pekatkan kuah sahaja.
- Kalau sukakan lebih kuah, tambah air dan jangan biarkan kuah kering.
- Sekiranya tiada nenas, boleh digantikan dengan sos plum.
- Buat mereka yang tak suka cili boh, boleh gantikan dengan cili kering. Kuantiti bergantung tahap kepedasan masing-masing.

Komen aku : "Sedap dan pedas. Mintak tambah kuah sikit lagi"
Komen hubby : "Mintak resepi kat Neli,nanti boleh masak kat umah"

No comments:

Post a Comment

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Koleksi Resepi

Semua resepi kat bawah nie aku dah buat ujikaji, dah cuba masak dan dah rasa kesedapannya. Yang penting, resepi kat bawah nie sume yang mendapat pujian hubby :)) Kalau korang nak cuba, jom share sama-sama. Apalagi....

Say HELLO to My Princess, Nur Arisha Jessenia aka Acha

Say HELLO to My Princess, Nur Arisha Jessenia aka Acha
Aku ibarat pensil di atas kanvas...
Yang membentuk dan mewarnai kehidupan anakku....

Cuti-cuti Malaysia
Daisypath Vacation tickers